Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Thursday, December 18, 2008

Pasal... Pembedahan Batin & Biliary Atresia

Salam,

Dari forum Cari.com...
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=281357&pid=27815934&page=25&extra=page%3D1#pid27815934

nokiabaru

Newbie
Rank: 1

UID 82723

Digest Posts 0
Credits 1
Posts 1
Reading Access 1
Registered 29-8-2006

pengalaman sndr

first of all, saya pnjm kwn sy pny akaun utk msk forum ni. sy tak saba2 nak reply stlh sy baca pnglmn oshin & stargate.

buat oshin, takziah ats pemergian ank oshin. sy tau mcm mana perasaan oshin sbb sy pun ada pnglmn yg sama. buat stargate, pnglmn sy ni sy hrp dpt mmbntu awk utk memilih perawatan yg terbaik utk anak awk yg kene biliary atresia tu.


anak sy lahir pd 08.06.08. lps lhr, anak sy trs dimskkn ke nicu ptrjy sbb ada mslh. paru2 die ada kuman & jntg die berdegup laju. lps smggu, br sy blh bwk ank sy blk, tp dgn peringatan dr doktor yg ank sy ada kemungkinan dijangkiti jaundice lg sekali.


lps sebulan, mmg btl ank sy kene jaundice blk. ms sy bwk ke hsptl ptrjy, bacaan jaundice ank sy sgtlah tggi. immediately warded. lps 5hari di hsptl ptrjy, ank sy dipndhkan ke ppum. ms kat ppum ni la br tau yg ank sy kene biliary atresia.


ms tu mmg sy dah hmpr gila. hr2 sy menangis smp mata bengkak & klt pipi sy merekah. bygkan mcm mn prsn bila hr2 ank kcl tu menangis meraung2 sbb kene amik drh. tak cukup tangan & kaki, dorg amik drh dr kepala sbb dorg dah tak jmp urat kat tgn & kaki ank sy. lps 4hr kat ppum, doktor jmp sy dan ckp yg ank sy perlu dibedah secepat mgkn utk elakkan hati die dr rsk teruk sbb B.A tu.


tp sy tak smp hati. tak sggp tgk ank yg sekecik tu dibedah. kebetulan pulak ada sorg kakak kat situ yg dah 3 bln dok kat ppum sbb ank die ada B.A jgk tp dah dibedah. slps dibedah tu la yg kakak tu dok ulang alik msk hsptl sbb ank die sll demam. baik demam, 3hr lps tu demam blk. antibodi anak die dah tak kuat.


disebabkan oleh itu la sy surf & cr semua mklmt psl B.A & kasai procedure (pembedahan utk B.A). sbnrnya, kasai procedure tu bknlah pnyelesaian utk B.A. ia hny penyembuhan sementara. % utk anak jalani
liver transplant adalah tggi slps kasai procedure dilakukan sbb sstm dlm bdn dah tak beroperasi secara biasa. semua benda yg msk ke hati tak akan ditapis dah sbb saluran hempedu dah dibypass. semuanya akan msk terus ke usus. kuman yg terdapat di usus pulak dgn mudahnya blh menjangkiti hati.

sbb tu la sy dgn nekadnya discharge ank sy dr ppum. ms nak discharge tu, doc bg amaran yg keadaan ank sy akan lbh worse lps 2@3 hr ksn dr B.A tu. hati anak sy akan rsk teruk & die mgkn tak akan dpt bertahan lama. bygkn mcm mn perasaan sy bila doc ckp mcm tu. ms tu mmg warna tools (taik) ank sy dah mcm warna mayonis (menunjukkan ksn B.A yg tahap kritikal). tp, sy discharge jgk sbb sy nak cuba rawatan alternative. ms tu sy fikir, lbh baik sy cube skrg dr sy tak cube lgsg & menyesal kemudian hr.


sy bwk ank sy ke pusat rawatan keraton di sentul. lps wat rwtn kat situ la ank sy sembuh sepenuhnya dan skrg die dah sihat & sgtlah aktif. tp kalo sy ckp, mst ramai yg tak percaya. sy pun ms memula dulu dpt tau psl rwtn kat situ, sy tak percaya lgsg. tp lps tgk dgn mata sy sndr & berdasarkan keadaan ank sy skrg, sy yakin yg mmg sesungguhnya kuasa Allah tu maha besar.


knp sy ckp ramai yg takkan percaya sbb ank sy dibedah secara kerohanian. raden (nama doc kat situ) buat pembedahan atas ank sy & lps pembedahan tu, lgsg takde apa2 kesan even parut. 2 jam lps ank sy dibedah, die berak & tools die berubah dr warna mcm mayonis terus ke warna kuning kunyit. warna kulit ank sy pun berubah sepenuhnya ke warna kulit yg normal lps seminggu pembedahan tu.


mmg sy bersyukur sgt2 sy amik keputusan nekad ms discharge dr ppum dl. alhamdulillah skrg ank sy dh makin sihat & tembam. kalo compare ms die skt dl, mmg sy tak percaya yg die blh berubah mcm skrg. dl ms die skt, sgt2 la kurus smp tulang rangka die ketara sgt timbul.


sy hrp pnglmn sy ni dpt dijadikan panduan utk sesapa yg alami mslh yg sama. kita berusaha & tawakkal, kemudian serahkan segala2 nya pada Allah. kalo ada sesapa yg nak tau lbh lanjut, blh emel sy di
norcheras@yahoo.com.sg. sy hrp sgt dpt membantu.

disokong pula dengan reply ini...

ummi_ina
Forum Legend
Rank: 8
Rank: 8
UID 118481
Digest Posts 0
Credits 4163
Posts 4010
Reading Access 8
Registered 27-9-2007
Location on Earth

salam nokia

sy penah tgk sendiri video rakaman

pembedahan kerohanian jantung & tiroid
ayah & makcik my fren
oleh pak raden tuh
mmg 2 org yg dibedah tuh till now
pulih sepenuhnya

So korang rasa macam mana?
For me, me rasa kalau Ewan ada lagi, memang me akan cuba cara ni.
Sapa yang sanggup tgk anak sakit kan?

5 comments:

MAMAMENCAH said...

Impressive sungguh info ni. Pernah dgr tentang perubatan (pembedahan) batin, tapi juz dgr buah mulut org, takde testimony.

Selagi terdaya, ke hujung dunia pon kita akan sanggup harungi utk anak2 ni kan.

Takapalah aznie, u tak berkesempatan bawa ewan ke sana. Perancangan Allah lebih hebat. Ada hikmah disebalik semua ini.

adha said...

betul kat mama mencah tu...Allah ada sesuatu yg lebih indah dijanjikan untuk kita.. sekurang2nya Ewan jd 'aset' pd aznie disana... jgn sesali apa yg tlh berlaku...

sesungguh nya apa yg terjadi semua ada hikmahnye.. sabar lah yer...

kepedihan kehilangan anak bagai tak tertanggung... aku sendiri kalau teringt mesti menangis lg... tp aku da redhakan segala2nya

Our Dreams Of Life said...

salam..adeila..my reply pulak ada kat situ..tapi betul..sy tgk sendiri video tu wktu balik kg raya poser arituh..takpelah..semua yg terjadi kuasa Allah...hidup mati kita dah ditentukan olehNYA...semuanya dah tersurat...yakinlah...Aznie dah buat yang terbaik buat Ewan...InsyaAllah...arwah tgh bergembira di 'sana'

Nurul Aznil a.k.a Tatty-Teddy a.k.a AznieBunnie said...

Uuuu, berair dah mata baca reply korang...
tak bleh nangis, arini jaga meja depan. :P

hehehehehehee...

fara mustapha said...

aznie, apa yang terjadi ada hikmah di sebaliknyer. U n ur hubby did the very best. jgn sedih2 n nangis2, yek..u can do it...

Related Posts with Thumbnails