Salam,
Dulu, tak berapa lama dulu la... ZwanZwan and Ai, suka pi makan nasi beringin yang mana kedainya terletak kat jalan menuju ke bandar Muar. Sejak baru kawin sampai anak dah 3-2-5 ni la...
Kemudian satu hari tu, me rasa eh try masak sendiri la. Lagipun tak lama dulu dah tengok satu citer RTM ni ada sorang chef pi kenduri kat area Melaka dan depa masak nasi tumis. Nasi tumis ni Mak Penakan ku sayang i.e. Puan Zarimah pernah masak sekali.
Maka merujuk kepada pengalaman-pengalaman lampau dan pembelajaran yang baru diterima (mac buat tugasan Cognitive Development plak), me try lah masak my own version of nasi beringin which to my suprise mendapat pujian "Lebih sedap dari kedai tu", oleh ZwanZwan.
Ini resepinya:
Brasmathi (me guna 2 cawan jer)
Butter dalam 2-3 sudu besar
Bawang putih, merah 2-3 ulas
Halia dalam besar ibu jari orang debok macam me
Minyak masak
Bawang besar sebiji dipotong memanjang
Air untuk beras (me guna 3 cawan)
Garam
Cara memasaknya:
Basuh beras dan tos.
Blend bawang-bawang dan halia.
Panaskan kuali or like me the pot masak of the periuk.
Masukkan minyak masak dan butter.
Kacau jgn smpi butter terbakar (jadi hitam)
Dah cair semua butter masukkan bahan blend dan bawang besar.
Dah layu dan naik bau masukkan beras kacau bagi semua beras kena bahan tumis tu.
Tuang air dan perisakan dengan garam.
Alih pot periuk tu masuk periuk nasi dan masak nasi mac biasa.
Bila dah masak (yg kita tekan utk masak nasi tu naik) kacau nasi dengan garfu dan tabur bawang goreng kalau nak.
Siap!
Basically, nasi beringin ni macam nasi tumis atau nasi minyak jer. Or ada yang panggil nasi orang kenduri kawin.
Lauk yang sedap dilawan dengan nasi ni adalah masak merah, korma, kari... pilihan vege plak macam kerabu/jelatah timun nenas, acar rampai.
Good luck!!!
No comments:
Post a Comment