Salam,
Selamat Hari Merdeka!!!
OK, tanak citer pasal Merdeka (dan kes air tadak).
Nak citer pasal puding coklat.
Me google dan dapat resepi ni.
Me baru cuba sekali jer.
Feedback dari ZwanZwan dia kata macam yang dok beli selalu tu.
Professor Emeritus Eiman Ariq dan Doktor Elia Amira pun suka!
Kos? Tak kira lagi. Tapi mahal jugak la.
Patut la kat kedai jual mahal!
Chocolate Pudding
Bahan-bahannya:
2 3/4 cawan susu segar (low fat, fresh, skim, hi cal - terpulang)
1/2 cawan gula
3 sudu makan serbuk koko (unsweetened)
1/4 cawan tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu makan butter (room temperature)
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
Masukkan gula, serbuk koko, tepung jagung dan garam dalam periuk. Gaul kasi sebati.
Letak periuk atas aip sederhana, dan masukkan susu sedikit demi sedikit.
Kacau constantly dalam 10-20 minit gitu (tgk api korang besar mana la).
Bila mixture pekat (melekat elok kat belakang sudu besi) tutup api.
Campak butter dan esen vanilla. Kacau sampai larut.
Kalau rajin, tapis mixture tu masuk dalam bekas yang senang nak tuang dalam bekas kecik-kecik.
Kalau korang malas, dari periuk tu terus jer senduk masuk bekas.
Tunggu sejuk skit dan masuk simpan dalam peti sejuk.
Tahan 3 hari jer tau! (Kalau sempat sampai 3 hari la!)
Mixture ni bleh buat 8 bekas plastik kecik macam dalam gambar me tu...
2 comments:
sedap ni..blh try buat
sedap jer nampak..blogwalking..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/
Post a Comment