Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Sunday, October 14, 2012

Pasal... Laksa Penang: The Making

Salam,

My Mum mai rumah semalam. Me jamu laksa jer... Ingat nak masak nasi tumis tapi MALAS sebab nasi, sup, sambal, ayam semua nak kena masak asing-asing.

Laksa kena rebus ikan, rebus isi, rencah kuah, then campak jer dalam periuk, SIAP! Senang jer... (for me la~)

Ini rencah kuah laksa me. Cili kering, bawang besar dan belacan. Blend kasi hancur, halus.

Inilah isi laksa paling BEST for my family. Halus dan mudah nak dimasak. Tenggek air kasi mengelegak, masuk isi, mengelegak tambah air lagi, tunggu sikit lagi... SIAP! Kotak-kotak hijau tu belacan siap bakar me borong masa balik Penang dulu. Halal, hasil tangan orang Melayu.

Isi laksa dan garnish biasa me; salad, nenas, timun, bawang besar dan cili merah serta sedikit cili padi. Limau dan cheipo adalah optional.

Tuang kuah laksa yang panas mengelegak, tambah otak udang dan makanlah semangkuk dua, tiga, empat, lima, enam, tujuh, lapan, sembilan... Opss tapaukan sikit untuk Mak Mertua ye' :D

No comments:

Related Posts with Thumbnails