Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Monday, January 3, 2011

Pasal... Depa tu Pengemis

Salam,

Apa la ASTRO b.yond ni. Ujan jer padam. Orang tengah syok layan Don King.
Hm...

So, Jumaat lepas cuti umum.
Hari ni pun cuti lagi...

Tapi JAHAT pi hantaq Eiman rumah Mama Ruby.

Nak kemas rumah - Nurul
Bagi dia tak boring. Rumah Mama Ruby dia ada kawan - Azwan

Ah, iyer lah tu alasan-alasan kami suami-isteri :P
Tapi kami akan ambil Eiman awal. Selalunya pukul 7pm, Kalau hari cuti pukul 5 dah ambik.
WINDU wooo...

Eiman sekarang dah faham NO.
Cuma kena beritahu dia 4-5 kali la.
Make sure ada eyes contact. Kelau dia tak pandang kami, kami akan pegang dagu dia bagi muka dia kalih tengok kami. Then tunjuk barang apa yang kami tanak dia kacau, sambil kata NO, JANGAN, TANAK.

Anak-anak ni, biasalah, nak perhatian.
Korang tengok ada anak-anak buat perangai buas semacam, korang kata jangan pun tak jalan, cuba fikir balik kenapa depa macam tu. Asalnya 1 jer. MAK BAPAK TAK BERI PERHATIAN.

Memang me baru anak 1 dan baru masuk setahun, tapi Alhamdulillah me belajar pasal perkembangan awal kanak-kanak ni. Dari perkembangan fizikal, rohani, sosio-emosi ke nak buat penilaian tahap perkembangan depa. Maka me rasa OK jer kongsi pengetahuan me dengan MEREKA YANG SUDI. pada yang tanak, bleh blah! hahahahha

Korang pernah tak, balik kerja, penat sudah tentu, rumah bersepah tapi anak gedik-gedik nak tunjuk inilah, citer itulah. Depa rindu kita. Depa seronok nak cerita pengalaman depa kat kita. Duduk sekejap. Tengok muka depa. Dengar apa depan nak citer atau tunjuk dan beri respon YANG POSITIF. Then korang bleh cakap kat depa, "Bagi Ibu mandi dulu then solat ye. Nanti sambil Ibu masak, Ewan citer kat Ibu OK?"

pic from: www.happybrainstorm.com
Make sure korang tepati janji korang.
Don't even brush them off macam lah depa tu pengemis. Memanglah korang penat, tapi kalau korang dok PK diri sendiri, tak payah ada anak lah.

Citer pendeknya, if depa ada benda nak tunjuk, tolong STOP SEBENTAR untuk dengar OR if masa tak sesuai, still cakap elok-elok kata 'kejap lagi Eiman citer ye. Ibu tengah nak parking keter ni'. Lepas ker siap parking keter, pusing, ngadap anak, pandang muka dia, then minta dia cakap.

InsyaAllah, asal dari kita spent sedikit masa berharga kita dengar cerita entah-apa-apa-nyer-entah depa tu, anak akan rasa dihargai. Depa akan respek kita sebab kita respek depa. Depa akan lebih dengar kata kita, depa senang nak terima pelajaran, depa happy, depa percaya kita dan seterusnya jadi insan yang bukan saja tinggi IQ tapi tinggi EQ jugak... amin~

peh rasa macam pakar motivasi plak!
hahahhahahahahah!

3 comments:

$uNmeloN said...

bagus info ni kak, harap sudi kongsi lagi dimasa akan datang! ;D

Aan Andes said...

Good one! Betul tu, depa bukan pengemis kasih sayang kita. They deserve it.

Pasal NO tu me ada apply to Zahra, tapi lately mcm lagi mengada. Tanak dengar cakap! Lagi dia buat. But now u mention it made me thinking, dia mmg nak perhatian. Mak dia asyik duk browse pakai phone, sbb tu lagi cakap NO lagi dia nak kacau hahaha. Ok lepas ni try pandang mata dia and cakap elok2.

mar!ahaf!z said...

:) thanks for sharing.. me baca ni tau.. made me thinking... sometimes kan manusia ni nak ikut emo, asik lupa je tanggungjawab..

lately my son lak sibuk, suruh me TGK dia (instead of MARYAMMMMM.. maryam ayang anje bucuk mama), nawfal pun nak jugak... dah ada 2 ni, kene biar nampak ADIL.. huishh payah gak nak cerita..

Aan : hubby pk sepuluh kali nak bagi i beli henphone yg jenis sentuh skrin, dia takut i duk belek, sampai lupa anak.. hmm, itu yg dia takmo subscribe data plan tu..

Related Posts with Thumbnails