Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Wednesday, April 21, 2010

Pasal... Sleeping Routine

Salam,

Masa dengan Ewan dulu, sangat senang nak bagi Hero Pipi Labuh tu tido.
Letak dalam crib dia, on e-kon, tutup lampu... tak sampai 10 minit dia dah tido.
If terjaga tengah malam bukan kerana lapaq, dia akan go back to sleep tanpa kacau kami.

Dengan Hero Dagu Tajam ni, mencabar skit.
Maka, me dah minta tunjuk ajar dari my Big Boss tentang nak establish sleeping routine for baby.

Baby my Big Boss ni, akan tido around pukul 7pm dan bangun pukul 7am the next day.
And he is not even 1 year. Amazing!!!

Caranya? 'Cry it out method'.
Agak kejam bagi orang-orang asia yang jenis tak bleh anak nangis skit pun (takut if nangis lama meneran, anak kena angin pasang/hernia)

InsyaAllah will try this method Jumaat and I'll give the result the next week.

Kelebihan bila anak dah ada sleeping routine?

Kepada Ibu bapa:
Mak pak ada masa tido yang lebih :P
Mak pak ada masa nak buat kerja rumah.
Mak pak ada masa nak bercanda-mesra berdua :D

Kepada Anak:
bila anak tidur cukup dia lebih bertenaga the next day.
bila anak bertenaga, dia akan lebih alert.
bila anak lebih alert, dia akan lebih mudah untuk belajar.
bila anak lebih mudah untuk belajar, insyaAllah dia akan jadi lebih cerdik.
amin amin amin~

Wish me luck!

8 comments:

makcikrehan said...

hah nanti sila update. aku pon nk try. asyraf asyik bgn malam

zealvia said...

setuju...Ryn dari kecik sampe laaaaaa ni mmg tidoq ikut time...kadang larik gak bila tetamu..kena dinner..terpaksalah berjaga..tp kalo rutin biasa..plg lambat kul 9 dah tidoq..esok suboh dah bangkit..lena.

sandal kecik said...

hi aznil...salam

mcm baby ku..mmg dia ada rutin tido..mula lahir je dia kompius sikit.tp ku cpt cpt ajar..sbb dulu anak1st asal kul 8 tido.sampai pagi

rutin ku wat..asal kul 9mlm bwk masuk bilik..so dia pun skrg mcm dh tau..kul 9 dh merengek nk tido..benda ni dh wat since dr pantang lagi

Aan Andes said...

Ohh mcm tu. So far budak kecik ni mmg tido kul 9 bgn kul 7 tapi tgh2 tu jaga jugak la nak susu. Kalau dia start bgn malam nnt nak try jugak method ni, hopefully not la. Nak dia alert and active and bijak too! Hehehe aminn aminn aminnn

Nurul Aznil said...

Wah ramai dah buat ye?

me nak buat takut rasa spent masa sikit sgt dgn dia. tapi bila bangun pagi me grumpy sbb tak cukup tido, lagi tak seronok...

Adrina Adi said...

anak2 kak ed pun di train mcm ni. amir (umur sekarang 5 bulan) tido pukul 8 pm sampai pukul 6.30 or 7 am. bangun tengah malam pun menyusu then tido balik.

mula2 hubby kak ed marah jugak coz biar anak nangis lama2. tp bila dia tgk result, dia redha jer la lepas tuh. hihi.

mar!ahaf!z said...

tatty, method ni maksudnya anak kita tak bgn malam utk susu jugak ke? sejak maryam dah mamam ni dia tidur lena.. tidur awal, bgn utk susu pun sekali je.

Nurul Aznil said...

@Kak Ed - tu la, nak kena pekakkan tinger biatr dia ngangis tak tahan tu... sayu jer hati...

@Maria - good for you then! Eiman kena train dia lah. pukul 2am, lepas susu ajak bersembang tak tahan tu... kami bangun pagi kepala 'weng'

Related Posts with Thumbnails