Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Friday, January 9, 2009

Pasal... Membuat Kuih Tako

Salam,

Bahan lapisan bawah/hijau
- sengkuang cina/water cheastnut dikupas dan didadu kecil
- 1 bekas/peket tepung Hoen Kwe hijau
- 1 cawan gula pasir
- 4 cawan jus pandan (air kosong pun boleh)
Bahan lapisan atas/putih
- 1 kotak santan (300ml)
- 3 cawan air
- garam secukup rasa
- 5 sudu makan tepung jagung

Caranya...
1. sediakan bekas... kalau rajin bleh buat bekas dengan daun pandan (i'll teach in my next entry later). kalau tanak, bekas lain pun OK
2. tabur sengkuang cina seadanya. tabur sedikit gula pasir sewujudnya :P
3. masukkan gula + air jus pandan + tepung dalam periuk dan kacau rata, then hidupkan api
4. kacau constantly sampai sebatian bertukar warna
5. tuang ke dalam bekas
6. basuh periuk utk lapisan atas plak...
7. masukkan santan, air dan garam juga tepung jagung dalam periuk dan kacau rata
8. hidupkan api dan kacau constantly sampai sebatian likat
9. tuang dalam bekas
10. hias semahunya dan biarkan sejuk pada suhu bilik sebelum dimasukkan dalam peti sejuk, sebelum dinikmati

10 comments:

adha said...

rajinnye... aku nk salin resepi ek.. tp nanti ko ajo cemana nak buat bekas pakai daun pandan tu tau

Nurul Aznil a.k.a Tatty-Teddy a.k.a AznieBunnie said...

adha: insyaAllah... no hal punya lah :D.
syok buat bekas tu, mcm buat origami daaa....

cookiesnbrownies said...

Salam.

Kak lis teruja sangat la nak mencuba buat tako ni. nampak cam senang bangat. Tapi kalau kak lis omit air daun pandan tu, pastu letak perwarna hijau dan esen pandan je boleh tak? pastu since kak lis tak letak air daun pandan, baper mug air la nak letak?

terima kasih.

Nurul Aznil a.k.a Tatty-Teddy a.k.a AznieBunnie said...

cookiesnbronies => tak pakai pewarna pun boleh. tepung hoen kwe tu sendiri dah ada warna dan berbau wangi. saya pakai jus pandan tu sbb nak bagi lagi wangi...

kalau pakai air biasa, 4 cawan sukatannya.

MAMAMENCAH said...

Bln ramadan thn ni jgn lupa ambik permit niaga bazar ramadan yer cik puan aznie! :P

Sedapp sey kuih ni...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

erm..puan aznil [ececeh..terasa dirimu bgtu tua..]hehehe,

nk tnya ckit nih..nape ea ada bekas ada yg sengkuang..ada bkas len takde sengkuang??mmg kene wat mcm tu ke??

;p [ok2..tak yah jwb..da taw da jwpnyer]

Zurina said...

sedapnya..

pandakutubs said...

kuih ni mmg feveret saya! tp kat Ganu ni saya tak jumpa lagi yg sedap..masa bln posa aritu, ada beli, tp langsungggggggg tak sedap! rasa cam agar2! tensen jek.. now dah nampak resepi ni leh la salin.. hehehe..thankss

adha said...

opps sebelum tu.. sengkuang cina tu yg maner? arrow chesnut tu ker? hikhik tak penah tgok...

Nieza Ishak said...

wahhhhhhhhh rajinnya ... kalo wan suker makan ok gak ...

kalo umah nieza .. baik takyah rajin2 takde org tukang makan. Sbb tue terinin makan boliiii ajorrrrrr

Related Posts with Thumbnails