Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Tuesday, January 13, 2009

Pasal... Bekas Daun Pandan Kuih Tako

Salam,

TORA datang lagi! not~

Step by step... uuuh bebeh cara nak buat bekas kuih tako dari daun pandan...

bebahan:
daun pandan yg agak lebar dalam 4-5cm gitu
gunting
stapler
acuan bekas (bleh guna sebarang kotak segi empat sama)

caranya:
sediakan bebahan
potong hujung pandan yang kita nak guna. lilit daun pandan pada acuan. ambil sisi pendek gulung sampai overlap sisi mula tadi. disini anda bleh tgk saya tak guna kotak diatas, tapi saya guna kepala plug sbb bentuk dia lebih comel.
potong hujung yang lebih
gunting bucu-bucu daun sampai bahagian tengah daun
selepas dipotong dan dibuka, daun akan kelihatan begini
lipat daun... tgk gambo, tak reti nak terangkan...
teruskan sampai semua jadi cam dalam gambo... edge yang awal, dok bawah bucu yang atas...
like so...
lipat bahagian daun yang lebih tu dari bawah keatas, then... stapler sama dia kasi melekat

ni pandangan dari buntut... so bleh tgk lebih jelas camner nak lipat susun daun tu... kalau buntut bekas ni berlubang, potong sedikit daun pandan dan lapik bekas tu (dari dalam)
maka... siaplah...

Good Luck!

3 comments:

MAKCIK REHAN said...

teruja sama tgn kamu yg berseni

Nurul Aznil a.k.a Tatty-Teddy a.k.a AznieBunnie said...

ingatkan teruja dgn tangan ku yg tembam... tembam giler tu... sedihnya :P

adha said...

nanti ku torai.... heheheheh

Related Posts with Thumbnails