Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Saturday, April 23, 2011

Pasal... NO Nasi Lemak

Salam,

Apa pendapat korang pasal pengharaman nasi lemak dijual kat kantin sekolah?

Me rasa sangatlah tidak relevan.
Kenapa?

Depa ingat pengusaha kantin tu guna 100% santan kelapa ke tak campur air?
Then makanan goreng-goreng yang kompom lebih bahaya tanak plak diharamkan?
Macam kentang goreng, nugget, sosej. Itulah yang banyak lemak, sodium dan segala mak nenek bahan kimia.

Me rasa, lebih patut Kerajaan buat kelas tambahan kat Ibu Bapa atau bakal pengantin. Macam parenting class gitu. Ajar depa cara pemakanan yang sihat, maka depa bleh praktikkan kepada anak depa nanti.

Citer tu the best seh. Dia attacked sekolah, dia attacked mak bapak.
Depa tu semua ambik jalan mudah nak sediakan makanan.

Bandingkan yang kat UK dengan Malaysia ni, me rasa OK lagi Malaysia.
Me dah lama tak pi kantin sekolah nak tengok apa menu depa tapi time me dulu ada jer nasi lemak (tapi lebih kepada rasa nasi kosong jer), bihun, mee, nasi goreng dengan rencah ikan bilis blend sayur 3-4 urat. Tapi my favorite is laksa la, walaupun just ada timun ngan 1-2 keping bawang.

Then kalau RMT yang me dapat (Oh yes, me adalah penerima rancangan makanan tambahan masa dok ngan nenek ye) adalah bubur kacang ngan roti 2 keping, mee goreng yang mewah sayur, bihun goreng, nasi dalcha... Bless makcik yang dapat tender RMT tu. She's GOOD!

So... er apa point entry me ni?
Oh!
Kesedaran pasal makanan tak sihat ni kena datang dari RUMAH membawa ke SEKOLAH. Bukan dari Mak Cik Kantin hokey!!! Mak Bapak sila ambik masa lebih sikit untuk kaji dan sediakan makanan sihat untuk anak. Please NO NUGGET, SOSEJ, BURGER sebab anak kawan opis ZwanZwan kena sakit buah pinggang kerana buah pinggangnya tak boleh tolerate sodium yang banyak! Sangat scary!!! Tibbits semua tu NO. Kalau boleh semua PRE-PREPARED food adalah BIG NO NO!

Heh~
Cakap pandai, tapi sendiri tak buat... :P
Yeah... hahaahhahahaha...

SCHEDULE ENTRY

3 comments:

kecik said...

masa skolah dulu..makan nasik lemak sepinggan kongsi 2-3 org... hehhehe

personal blog said...

Salam
Kalau mak kata, gomen ni 'mangkuk' sebab reti nak salahkan 'ikan bilis' jer.. (nyusahkan kantin dan cikgu2 kat sekolah!!
Nanti, sah2 mak kena tindakan tatertib!!

Yes!! Setuju 100% ngan entry U...

Nurul Aznil said...

@kecik - 2-3 orang? wah banyak nya portion! ke korang makan sikiit jer?

@sitijay - kan? depa nak kacau ikan bilis... yang jerung paus semua jgnkan tengok, bau pun tanak...

Related Posts with Thumbnails