Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Sunday, January 16, 2011

Pasal... Uli, Gentil, Kutil

Salam,

Duuuluuu ada kata nak bagi resepi nak buat play doh sendiri.
Hutang lama tak bayaq lagi no?

Bahan-bahannya:
3 cawan tepung gandum diayak
1 1/2 cawan garam
3 cawan air
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan cream of tartar
pewarna makanan - ikut suka
(tapi me cadang guna 3 warna asas - kuning, biru dan merah. mix these colours then you can have another 3 secondary colours - ungu, oren dan hijau)

Cara-caranya:
1. masukkan tepung, garam dan air dalam periuk
2. kacau atas api perlahan sampai adunan yang memula melekit melekat kat periuk tak melekat dah dan tutup api
3. biarkan doh tu suam-suam
4. keluarkan doh dan bahagi ikut bilangan warna yang korang nak buat
5. titiskan pewarna atas doh yang suam-suam tu dan uli sampai warnanya sebati
6. simpanlah doh ni dalam bekas kedap udara bila tanak main dah

The good things with this doh are:
1. murah dan mudah nak buat
2. non-toxic. anak termakan pun OK tapi depa sure terpempan dengan rasa masin jer la

WHY PLAY DOH?

Anak-anak akan main doh ni, uli sini, gentel sana, kutil sinun. buat bentuk ni, bentuk tu.
Ini adalah proses belajar dan latihan.

Latihan untuk motor halus depa. Latih depa guna jari dengan lebih baik. Dari sini baru kita boleh ajar depa pegang pencil dengan betul, menaip kat keyboard dengan pantas dan sebagainya.

Belajar membentuk dan padan warna akan kluarkan kretiviti depa.
Depa akan cuba buat bentuk yang depa pernah tengok. Kita boleh tengok sejauh mana depa punya luahan idea. Sejauhmana depa paham tentang bentuk objek yang depa hasilkan.

GOOD LUCK!

5 comments:

d_tieah said...

Wah..
Idea yg bgs ni..
Buat play doh sendiri..

Nieza Ishak said...

minggu ni anak2 dah start menguli tp playdoh yang murah-murahan ... hihihi

Aan Andes said...

Tenkiu Tatty! Me pun baru jumpa the same recipe. U dah try ke?

Lenny said...

wah.. menarik nie nrul.. tapi... i nieh.. hmm... kene carik amsa gak nak try menda nieh.... anak2 i suka bab uli menguli ni...

$uNmeloN said...

nak buat jugak! nak tampal lubang kat kolam ikan!

Related Posts with Thumbnails