Salam,
Bebahan:
Sotong kembang
Kangkung
Kicap manis
Otak Udang
Cili giling/boh
Gula
Garam
Air asam jawa
Kacang tanah
Bijan
Cecara:
Jerang air dan masukkan garam.
Bila air mendidih celur sotong dalam 3-4 minit.
Angkat dan toskan sotong.
Masukkan kangkung dan biarkan sampai layu.
Angkat dan toskan.
Masukkan cili giling + otak udang ... kacau/gaul...
+ kicap + air asam jawa ... kacau/gaul...
didalam mangkuk dan gaul sampai gula larut (sila masukkan bebahan 1 by 1)
(lagi sedap if kuah dibiar semalaman dalam peti ais... lebih pekat)
Letak sotong dan kangkung dalam pinggan, tuang kuah... tabur kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk..
SETTLE!
Bebahan:
Sotong kembang
Kangkung
Kicap manis
Otak Udang
Cili giling/boh
Gula
Garam
Air asam jawa
Kacang tanah
Bijan
Cecara:
Jerang air dan masukkan garam.
Bila air mendidih celur sotong dalam 3-4 minit.
Angkat dan toskan sotong.
Masukkan kangkung dan biarkan sampai layu.
Angkat dan toskan.
Masukkan cili giling + otak udang ... kacau/gaul...
+ kicap + air asam jawa ... kacau/gaul...
didalam mangkuk dan gaul sampai gula larut (sila masukkan bebahan 1 by 1)
(lagi sedap if kuah dibiar semalaman dalam peti ais... lebih pekat)
Letak sotong dan kangkung dalam pinggan, tuang kuah... tabur kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk..
SETTLE!
No comments:
Post a Comment