Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Thursday, April 15, 2010

Pasal... Permikiran Kreatif dan Kritis

Salam,

La ni banyak tadika bagi anak-anak main jigsaw puzzle. macam-macam jenis. dari yg bentuk keping-keping, ke bentuk blok, ke jenis game komputer...
Sebenarnya, permainan jenis ni, secara tak langsung akan menghasilkan pemikiran kritis.

maksudnya?
maksudnya, anak kita kalau bagi komen tu, bagi komen jer... bila kita minta penyelesaian... dia tak reti nak bagi.

why?

kita tengok cara main jigsaw tu tadi. it is like... "there is no other way to solve this problem accept to put it together the only way it can be done, which is connecting the picture"...

er... in short: nak selesaikan jigsaw puzzle kita hanya boleh susun 1 cara saja. kalau kita cuba cara lain, tak akan capai matlamat. betul kan?!


Itu bermakna, anak kita tak boleh kembangkan pemikiran kognitif (proses pemikiran) secara kreatif kerana kita telah mengongkong minda mereka secara tidak langsung...


Jadi mainan apa yang sesuai?
Bagilah dia building blocks ka... playdoh ka... ada 1001 cara anak kita boleh main. betul tak?

minda kreatif akan berkembang. jadi bila dia bagi komen tentang sesuatu, dia juga boleh bagi penyelesaian... seronok bukan?

so... good luck!

2 comments:

Aan Andes said...

Ohh..me ada baca satu article tu dia kata jigsaw puzzle mmg kategori toys yang tak 'berkembang' tapi it helps on the motor development sebab dia small2 pieces kan..so kids kena kutip pakai hujung2 jari tu hehe.

Nurul Aznil said...

XTVT anak pick-up the jigsaw pcs tu dipanggil kemahiran motor halus. untuk skill tu bleh la guna jigsaw.

tapi better palydoh sbb bukan hujung jari jer yg bekerja, tapigenggaman tapak tangan, pergelangan tangan pun involve sekali...

kalau rasa playdoh mahal, kita bleh buat sendiri pakai tepung. nnt me bagi 'resepinya'.

Related Posts with Thumbnails