Warning! AKUNOI Warning!


Diingatkan, blog ni akan citer pasal me. Pasal kecomelan me, kepandaian me, kehebatan me. Akan ada entry yang menunjukkan
keriakkan me, kesombongan me, ... Segalanya about me, me, me dan me... The world does revolves around me, thingin'. Kot ada yang rasa geli-geli, meluat bila baca, me cadangkan, baik tutup jer window ni ye... Karang tak pasal-pasal korang muntah hijau plak... Anyway... pada yang tak kisah untuk muntah hijau... selamat membaca...


Wednesday, August 3, 2011

Pasal... Muntah Berpada-Pada

Salam,

Nak kongsi TIPS bagi mereka yang lebih kurang senasib dengan me bila ngandung, iaitu muntah teruk!

Bila rasa jer macam nak muntah pastikan anda......

1. Minum air kosong dalam 1 gelas.
2. Kencing sesiap.

Kenapa?

1. Supaya air tu jadi pelincir untuk keluarnya segala isi pewot. So tak teruk geseran yang terjadi di tekak so tak la perit sgt tekak or worst, luka...
2. Happen to me twice. Punyalah usaha nak keluarkan isi pewot, terkencit weh! Nasib baik kat rumah. Kalau opis me tak kluar toilet tu 1 week!

Lepas muntah tu, sila duduk dan minum separuh gelas air. Kalau dapat baring lagi elok. Tarik nafas slow-slow dan rileks. Me tau penat... Kalau ada Gaviscon, ambik skit... Tapi paling elok kalau dah reda penat muntah tu, makan skit biskut kering dan air suam. Skit jer. Janji pewot tak kosong dan boleh replace balik ke lost energy.

Akhir kata, muntah lah berpada-pada bagi mengelakkan hyperem! :D

5 comments:

shima said...

Aduh penat nya dgr org muntah2 ni kan..msti sakit..aku x nah lagi alhamdulillah...tak tau anak2 seterusnya mcm mana..

Cikidong said...

atoi... sengsaranya...

tinta hatiku said...

Sian betoi kat Noi no...

Macam tu ler situasi di dalam zon 'mabuk'2...

Tapi, sekali bila dah habis 'musim'nya, kitalah jaguh makan...
(me cakap berdasarkan sejarah diri)
=)

noor said...

sy pun teruk muntah2 time mula2 ngandung nih...bukan morning sickness dah, the whole day sickness....cukup sebulan, by the time masuk 3 bulan, trus stop...serik...slalu mmg kena masuk spital sebab dehydrate....

Nurul Aznil said...

@shima - jangan minta. sakit dan seksa. :P

@Apak Cikidong - sangat!

@Cikgu tinta hatiku - iya, dah masuk musin melantak, tapi pewot plak tak tahan... trus charade-bharade :P

@noor - 'seronok' bila tau ada member lain yang melalui apa yg me lalui. semoga Allah beri kekuatan kepada kita dan mereka yang lain yang kena macam kita... amin~

Related Posts with Thumbnails